Zupa krem z cukinii

PrintFriendly

krem z cukinii

Składniki:

1 cebula
2 średnie cukinie
1 ząbek czosnku
łyżka śmietany 12%
łyżka zmielonych warzyw suszonych (marchew, pietruszka, seler, por, lubczyk)
szczypta kminu mielonego
szczypta kurkumy
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Cukinie obieramy, kroimy w drobną kostkę, dusimy w rondelku do miękkości z niewielką ilością oliwy z oliwek oraz ziołami prowansalskimi. Czosnek i cebulę obieramy i siekamy, smażymy na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Czosnek dobrze jest dodać pod koniec smażenia cebuli, gdyż zbyt długo smażony nabiera gorzkiego smaku.

Do cukinii dodajemy przyprawy – szczyptę kurkumy, kminu mielonego oraz sól i pieprz oraz wrzucamy usmażony czosnek i cebulę. Całość blendujemy na gęsty krem z niewielką ilością wody. Nie zdejmując zupy z ognia, dodajemy łyżkę śmietany i mieszamy. Gotowa zupa-krem jest bardzo gęsta i sycąca, więc jeśli ktoś woli można dodać do niej więcej wody.

 

 

PrintFriendly

Leave a Reply

Be the First to Comment!