Zupa koperkowa

PrintFriendly

zupa koperkowa

Taką domową zupę koperkową podawało się u mnie w domu dopóty dostępny był świeży koperek – wszyscy ją uwielbiali. Zapach koperku przywodził na myśl świeżość i lekkość – wzmagał apetyt. Znikała w okamgnieniu. Dziś zachęcam do spróbowania jej we własnym domowym zaciszu – może i Was zauroczy.

Składniki na 1l wody:
2 średnie marchewki
2 małe pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
średnia cebula
łyżka siekanego świeżego lub suszonego lubczyku
3 sztuki ziela angielskiego
2 liście laurowe
około 5-6 średnich ziemniaków
łyżka masła
łyżka mąki
pęczek drobno posiekanego koperku
sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:
Najpierw warzywa gotujemy dość długo (około godzinę na wolnym ogniu), by powstał nam esencjonalny bulion. Ziemniaki dodajemy pokrojone w kostkę dopiero, gdy bulion ma już intensywny smak. Ugotowane warzywa z bulionu wyjmujemy, wyławiamy również ziele angielskie i liście laurowe. Dodajemy drobno posiekany pęczek koperku, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę mąki i podsmażamy. Zasmażkę wlewamy do zupy. Gotowe!

PrintFriendly

Leave a Reply

Be the First to Comment!