Zapiekana papryka z twarożkiem

PrintFriendly

zapiekana papryka z twarozkiem

To doskonała propozycja na szybką przekąskę po treningu. Jest lekka, nie obciąża organizmu, dostarcza natomiast wielu cennych składników odżywczych.

Składniki:

1 cebula
1 czerwona papryka
twaróg półtłusty
ziemniaki (3-4 sztuki)
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Paprykę myjemy, kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy. Następnie warzywa skrapiamy oliwą  oliwek, zawijamy w folię do pieczenia i zapiekamy w piekarniku około 20-30 minut. Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na oliwie z oliwek na złoty kolor. Przestudzoną cebulę mieszamy z twarogiem, dodajemy jednego upieczonego ziemniaka. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym gotową masę przekładamy na połówki papryki. Pozostałe upieczone ziemniaki układamy obok na talerzu.

Takie domowe frytki są znacznie zdrowsze od tych kupnych. Nie zawierają dużych ilości niezdrowych tłuszczy trans, a jedynie oliwę z oliwek, która jest jak najbardziej pożądana w naszej diecie ponieważ stanowi cenne źródło zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

PrintFriendly

Leave a Reply

Be the First to Comment!