Sycylijska caponata

PrintFriendly

caponata
Sycylijska caponata ma pewnie tyle wersji, ilu jest włoskich kucharzy :) To pyszne, warzywne danie, które doskonale smakuje podane np. z chlebkami pita.

Składniki:
1 średni bakłażan
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
około 6 słodkich pomidorków
łyżeczka kaparów
około 10 czarnych oliwek
oliwa z oliwek do smażenia
sól i pieprz do smaku
świeża bazylia i oregano

Przygotowanie:
Bakłażana kroimy w kostkę, solimy, odstawiamy na kilka minut, po czym odsączamy wodę, która wydzieli się pod wpływem soli. Bakłażana smażymy na patelni na oliwie z oliwek około 15-20 minut. Będzie chłonął dużą ilość oliwy, więc trzeba regularnie uzupełniać ją na patelni. Następnie dodajemy cebulę i czosnek, chwilę podsmażamy. Oliwki i kapary kroimy drobno, pomidory kroimy w plastry – dodajemy do podsmażonych składników. Na koniec drobno szatkujemy zioła, dodajemy je do naszej potrawy i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Caponata jest naprawdę pyszna i z pewnością spodoba się miłośnikom kuchni włoskiej :)

PrintFriendly

Leave a Reply

Be the First to Comment!