Spaghetti z prostym sosem pomidorowym

PrintFriendly

makaron z sosem pomidorowym
Jeśli kiedykolwiek rezygnowaliście z przygotowania domowego obiadu, bo był zbyt pracochłonny, ten przepis jest właśnie dla Was. Czas przygotowania jest taki sam jak “sosu z torebki”, danie jest jednak bez porównania zdrowsze i smaczniejsze. Tajemnica smaku tkwi w świeżych, dobrej jakości składnikach. Świetnie jeśli możecie kupić naprawdę smaczne pomidory – sos przygotowany ze świeżych pomidorów jest znakomity. Nieodzownym jego elementem są też świeże zioła. To typowe danie po treningu, kiedy chcemy uzupełnić węglowodany i nasycić się na dłużej.

Składniki:

pół opakowania makaronu pełnoziarnistego typu spaghetti
około 400g pomidorów z kartonika lub świeżych
średnia cebula
ząbek czosnku
dwie łyżki posiekanej bazylii
dwie łyżki posiekanego oregano
łyżka suszonych warzyw: marchew, pasternak, lubczyk, seler, por
oliwa z oliwek
olej do smażenia
dwie łyżki startego parmezanu
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić drobno i podsmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać pokrojony ząbek czosnku. Pomidory pokroić, zagotować w niewielkim rondelku z dodatkiem suszonych warzyw i łyżki oliwy z oliwek. Dodać uprzednio usmażoną cebulę i czosnek, gotować kilka minut. Pod koniec gotowania dodać zioła i jeszcze chwilę gotować, doprawić solą i pieprzem do smaku, zblendować na gładki sos. Gotowym sosem polać uprzednio przygotowany makaron, posypać startym parmezanem.

PrintFriendly

Leave a Reply

Be the First to Comment!