Sezonowa kuchnia biegacza

PrintFriendly

Czy wiecie jaki jest najprostszy sposób na zawsze świeże produkty w kuchni? Spróbujcie gotowania dostosowanego do pory roku. Gotowanie zgodnie z rytmem przyrody opłaca się podwójnie – produkty sezonowe są tańsze, a także, ponieważ nie wymagają długiego przechowywania i konserwowania, świeże, zdrowsze i pełne witamin.


roseannadana / Foter / CC BY-ND

Wbrew pozorom, takie sezonowe gotowanie wcale nie jest ograniczające, ponieważ każdy miesiąc obfituje w różnorodne warzywa i owoce. Dodatkowo, ponieważ dane produkty jako świeże możemy spożywać jedynie w danym miesiącu, na pewno nam się nie znudzą i z utęsknieniem będziemy wypatrywać letnich owocowych koktajli czy jesiennych pyszności z dyni. Dobrze też przygotować przetwory i marynaty z owoców oraz warzyw, które występują o danej porze, aby korzystać z ich dobrodziejstw np. zimą, kiedy rzeczywiście owoców i warzyw jest jednak mniej.

Październik to nadal miesiąc kulinarnej obfitości. Wśród owoców z łatwością dostaniemy teraz jabłka, gruszki czy śliwki. Na straganach pojawia się też żurawina. Możemy dodatkowo skusić się na orzechy (włoskie i laskowe) oraz jadalne kasztany. Dla wielbicieli naparów łatwo dostępne są teraz: czarny bez, aronia i dzika róża. Na wybór warzyw też nie można narzekać – do koszyka włożyć możemy paprykę, cebulę, słodkie ziemniaki, karczochy, cukinię, dynię, pora, pasternak, topinambur, kalafiora, buraka, marchew, szpinak, jarmuż. Nie zapominajmy również o trwającym nadal sezonie grzybowym – bez trudu dostaniemy jeszcze kurki, borowiki, podgrzybki, pachnące jesiennym lasem.

Przykładowy kalendarz sezonowości możecie znaleźć np. tutaj:
Kalendarz sezonowości»

PrintFriendly
Wpis opublikowany w kategoriach . Dodaj do ulubionych link.

Leave a Reply

Be the First to Comment!