Ryż z sosem paprykowo-marchewkowym

PrintFriendly

ryz z sosem paprykowo-marchewkowym

Ryż dobrze sprawdzi się jako sycące danie po treningu. Paprykowo-marchewkowy sos jest delikatnie ostry, z wyraźnie słodką nutą. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, w sam raz na szybki posiłek regeneracyjny. W przepisie wykorzystana została mieszanka ryżu dzikiego, czerwonego i białego, ale możecie wykorzystać dowolny ulubiony rodzaj ryżu.

Składniki:
ok. szklanki ryżu
1 średnia marchewka
pół papryki
1 mała cebula
szczypta imbiru
szczypta papryki słodkiej
oliwa z oliwek do smażenia
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ryż gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Warzywa obieramy, kroimy drobno i dusimy w rondelku na oliwie z oliwek z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Gdy warzywa będą miękkie, blendujemy je na gładką masę i dodajemy przyprawy do smaku. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, należy dodać niewielką ilość wody. Gotowym sosem polewamy ugotowany ryż.

PrintFriendly

Leave a Reply

Be the First to Comment!