Ryż z duszonymi warzywami

PrintFriendly

ryz-z-warzywami

Doskonała propozycja na szybki posiłek po treningu. Przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu, a dostarczymy naszemu organizmowi niezbędnej porcji węglowodanów oraz warzyw po wysiłku.

Składniki:

około 400g ryżu
po 1 papryce czerwonej, zielonej, żółtej
1 mała cukinia
1 duży pomidor
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
1 pomidor
ząbek czosnku
pieprz ziołowy (w składzie: kolendra, kozieradka, majeranek, czosnek, papryka słodka, kurkuma)
oliwa z oliwek
dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Warzywa obieramy, myjemy i drobno siekamy. Ja używam do tego celu blendera z ostrzami do rozdrabniania warzyw, dzięki czemu cały proces siekania zajmuje jakieś 15 sekund!
Cebulę i czosnek smażymy na oliwie z oliwek. Pozostałe warzywa dusimy w rondelku pod przykryciem do miękkości. Następnie dodajemy do nich cebulę i czosnek. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, pieprzem ziołowym oraz solą i pieprzem do smaku. Chwilę jeszcze dusimy. Ryż przekładamy do miseczki na wierzch układając przygotowane warzywa.

PrintFriendly

Leave a Reply

Be the First to Comment!