Rozgrzewająca konfitura z antonówek

PrintFriendly

konfitura-z-antonowek
Niekwestionowanym specjałem śniadaniowym biegaczy pozostaje tradycyjna bułka z dżemem, która ma nam dostarczyć zastrzyk energii w postaci łatwo przyswajalnych węglowodanów. Świetnie sprawdzi się w tej roli domowa konfitura przygotowana z myślą o rozpoczynającym się sezonie jesiennym, kiedy nasza odporność wymaga wzmocnienia.
Ta pyszna konfitura z jabłek wzbogacona została imbirem oraz miodem i cytryną – doskonałymi składnikami rozgrzewającymi i pobudzającymi odporność organizmu. Będzie w sam raz na chłodniejsze jesienne dni, a więc do dzieła!

Składniki:
około 10 średnich jabłek antonówek
5 łyżek cukru trzcinowego
1 łyżka miodu
sok z 1 cytryny
łyżeczka tartego korzenia imbiru
pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Jabłka obieramy, kroimy drobno i dusimy z cukrem trzcinowym w rondelku aż zmiękną (około 20 minut). Odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie dodajemy miód, sok wyciśnięty z 1 cytryny, tarty imbir oraz cynamon i dusimy około godziny. Gotową gorącą konfiturę przekładamy do słoików, zakręcamy szczelnie i ustawiamy wieczkiem do dołu.

PrintFriendly

Leave a Reply

Be the First to Comment!