Placuszki bananowe z syropem czekoladowym

PrintFriendly

placuszki-bananowe
Banany to jeden z moich ulubionych składników – są źródłem tryptofanu, aminokwasu z którego wytwarzana jest serotonina, dlatego gwarantują nam dobre samopoczucie. Stanowią źródło wapnia, magnezu i potasu oraz szybko dodają sił po wysiłku, bo uzupełniają doskonale niedobór cukrów w organizmie.

Składniki na placuszki:

200g mąki pszennej (przesianej)
150ml mleka
75g jogurtu naturalnego
10g drożdży
1 dojrzały banan
łyżka oleju rzepakowego
szczypta soli
olej do smażenia

Składniki na syrop:

ok. 8 łyżek mleka
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżeczka kakao
odrobina prawdziwej wanilii

Przygotowanie:

Banan rozgnieść dokładnie widelcem, dodać wszystkie składniki na placuszki i wymieszać delikatnie, aby składniki ciasta dobrze się połączyły. Odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Placuszki smażyć na gorącym oleju na rumiany kolor i podawać z syropem czekoladowym.
Aby przygotować syrop, należy w rondelku zagotować mleko, dodać kakao, cukier oraz wanilię. Gotować na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje (cukier musi się skarmelizować). Uwaga: syrop dobrze jest przygotować tuż przed podaniem placków ponieważ dość szybko gęstnieje podczas stygnięcia. Podana ilość składników starcza na niewielką ilość syropu, więc jeśli ktoś lubi mieć gęsto polane placki, należy dobrać podwójną ilość składników na syrop :)

PrintFriendly

Leave a Reply

Be the First to Comment!