Uwielbiam dania, w których wystarczy wszystko wrzucić do garnka i zapomnieć Trzeba tylko poczekać, by cieszyć się wspaniałym smakiem – łatwo, prosto, przyjemnie, szybko, czyli w sam raz dla tych zabieganych. Powitajmy w roli głównej królową jesiennej kuchni – dynię
Składniki na ok. 1l wody:
2 marchewki
pół selera
2 pietruszki
dwie łyżki posiekanego pora
ok. 500g dyni
łyżeczka imbiru
pół łyżeczki słodkiej papryki
łyżeczka natki pietruszki
ząbek czosnku
mała czerwona cebula
pieprz kolorowy do smaku
sól morska do smaku
Przygotowanie:
Zwykle do zup-kremów używam warzyw z poprzedniego dnia, wyjętych z zupy, w której nie były mi już potrzebne W ten sposób nic się marnuje i z jednych warzyw mam dwa obiady. Można jednak zacząć spokojnie od przygotowania bulionu. Do garnka z wodą wrzucamy wszystkie pokrojone drobno warzywa oraz przyprawy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie i blendujemy wszystko na gładką zupę-krem. Ewentualnie doprawiamy jeszcze wg gustu (skremowana zupa smakuje nieco inaczej dlatego warto poczekać z przyprawianiem na ostatni moment).
Leave a Reply
1 Comment on "Pikantna zupa dyniowa"
Some genuinely great information, Glad I discovered this. Good teaching is onefourth preparation and threefourths theater. by Gail. fbebckekcffacbdb