Omlet włoski

PrintFriendly

Gdy na zewnątrz jest szaro i ponuro warto przypomnieć sobie włoskie smaki pełne słońca i aromatu. Uwielbiam pomidory nie tylko za ich wspaniały smak, ale też cenne właściwości prozdrowotne. To nieocenione źródło likopenu, najsilniejszego antyutleniacza, który spowalnia procesy starzenia organizmu. Uważa się, że pomidory mają działanie antynowotworowe, wzmacniają odporność i wspomagają układ trawienny. Do tego są takie pyszne :)
omlet włoski

Składniki:
6 łyżek mąki
6 jajek
2 duże słodkie pomidory
mozarella
bazylia
suszone pomidory (około 8 szt.)
olej do smażenia
sól morska do smaku

Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli morskiej, żółtka mieszamy z mąką i dodajemy do nich wodę by powstała nam gęsta jak śmietana masa. Łączymy ostrożnie gotową masę z pianą z białek. Smażymy omlety na rozgrzanym oleju. Gdy omlet nieco się zetnie wrzucamy na wierzch pokrojoną mozarellę, pomidory świeże oraz suszone i doprawiamy bazylią (najlepsza jest świeża ale może być również suszona). Obracamy omlet i jeszcze chwilę smażymy. Podajemy gorący :)

 

PrintFriendly

Leave a Reply

Be the First to Comment!