Muffiny z daktylami i żurawiną

PrintFriendly

muffiny-z-daktylami-i-zurawina
Suszone owoce to doskonały zastępnik cukru. Zwłaszcza daktyle powinny być doceniane przez sportowców, ponieważ są wspaniałym źródłem cukrów prostych, pomogą uzupełnić zapasy glikogenu i potasu w organizmie. Zarówno daktyle jak i żurawina są bogate w błonnik oraz zawierają cenne przeciwutleniacze, minerały i witaminy. Pamiętajmy jednak by wybierać suszone owoce ekologiczne, a więc takie, które nie zawierają w swoim składzie szkodliwych konserwantów oraz dwutlenku siarki.

Składniki:

300g mąki pszennej
1/4 szklanki oleju rzepakowego
200g jogurtu naturalnego
1/3 szklanki mleka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody
1 jajko
1 łyżka miodu
garść suszonych posiekanych daktyli
garść suszonej posiekanej żurawiny

Przygotowanie:

Przygotowujemy dwie miski – na suche i mokre składniki. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą do jednej z misek i mieszamy. W drugiej misce łączymy dokładnie mokre składniki: jogurt naturalny, miód, jajko, mleko i olej. Następnie wszystkie mokre i suche składniki delikatnie mieszamy razem. Na koniec dodajemy posiekane drobno suszone daktyle oraz żurawinę i ponownie delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do foremek na muffiny i zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut. Przed wyjęciem z piekarnika dobrze sprawdzić drewnianym patyczkiem (np. wykałaczką) czy muffinowe ciasto jest suche w środku – jeśli tak, jest gotowe i możemy spokojnie wyjąć je z piekarnika. Jeśli ktoś jest przyzwyczajony do dużej ilości cukru, z początku może uznać, że gotowe muffiny są niesłodkie – w takim przypadku można dodać na etapie przygotowania więcej miodu lub suszonych daktyli. Z czasem przyzwyczajenie do cukru znacząco się zmniejszy :)

PrintFriendly

Leave a Reply

Be the First to Comment!