Miesiąc miodowy

PrintFriendly

Już od starożytności miód uważano za lekarstwo dla ciała i duszy. Nie bez powodu – miód ma właściwości odżywcze, bakteriobójcze i wzmacniające organizm. W okresie jesiennym jest często stosowany jako naturalny lek na przeziębienie i kaszel. Nic nie rozgrzewa przecież po jesiennym spacerze lepiej niż herbata z miodem i cytryną :)


Photo credit: 96dpi via Foter.com / CC BY-NC

Miód składa się głównie z wody i węglowodanów (fruktozy i glukozy), ale jest też bogaty w minerały, witaminy i enzymy pochodzące od pszczół.
Jednak tylko ten prawdziwy, bo miód sztuczny nie zawiera cennych składników zawartych w naturalnym miodzie. Jak go rozpoznać? Prawdziwy miód płynny ulega krystalizacji pod wpływem dużej zawartości fruktozy i glukozy i z czasem wyraźnie gęstnieje.

A jaki wybrać? Jest w czym przebierać, bo dla amatorów bursztynowego przysmaku czekają miody nektarowe, spadziowe i nektarowo-spadziowe. Nektarowe mogą być jasne lub ciemne w zależności od nektaru, z którego powstały: akacjowy będzie jasny, klarowny i delikatny, a gryczany – ciemny, gęstszy i o wyrazistym smaku.
Miody spadziowe produkowane są przez pszczoły z tzw. spadzi, czyli substancji produkowanej np. przez mszyce. Zwykle mają właściwości antybiotyczne. Miody nektarowo-spadziowe są mieszanką nektaru i spadzi.

Miód dobrze regeneruje po intensywnym wysiłku umysłowym i fizycznym. Pomaga radzić sobie ze stresem i zmęczeniem. Nie przesadzajmy jednak ze słodzeniem sobie, bo jest dość kaloryczny :)

PrintFriendly
Wpis opublikowany w kategoriach . Dodaj do ulubionych link.

Leave a Reply

Be the First to Comment!