Makaron z sosem serowym z warzywami

PrintFriendly

makaron z sosem serowym i warzywami
Dziś proponuję biegowy klasyk po treningu, czyli makaron. W wersji z gotowanymi warzywami oraz sosem serowym. Jego ogromną zaletą jest szybkie przygotowanie oraz wspaniały zastrzyk energii po wyczerpującym treningu.

Składniki:
kilka różyczek świeżego lub mrożonego brokuła
kilka różyczek świeżego lub mrożonego kalafiora
kilka mini marchewek
pół paczki makaronu typu fusilli
ok. 150ml śmietany 30%
3 łyżki tartego żółtego sera
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu i soli do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Warzywa gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Podobnie postępujemy z makaronem. Żeby brokuły zachowały podczas gotowania swój piękny zielony kolor należy do garnka z warzywami wrzucić kilka nieugotowanych klusek makaronowych i zagotować je razem z warzywami. Makaron i warzywa odcedzić.
W międzyczasie przygotowujemy sos: do rondelka wlewamy oliwę i wsypujemy żółty ser dodając nieco śmietany. W miarę jak ser zacznie się rozpuszczać dodajemy pozostałą część śmietany i podgrzewamy na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy przyprawy i gotowe! Tak przygotowanym sosem polewamy nasz ugotowany makaron z warzywami.

PrintFriendly

Leave a Reply

Be the First to Comment!