Makaron z sosem bazyliowym

PrintFriendly

makaron z sosem bazyliowym
Składniki:

ok. 250g makaronu
150-180g śmietanki 12%
pół pęczka świeżej bazylii
ząbek czosnku
2 łyżki tartego żółtego sera
2 łyżeczki pestek słonecznika
oliwa z oliwek do smażenia
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
W tym przepisie najlepiej wykorzystać makaron z dodatkiem pomidorów (taki został użyty w przepisie), ponieważ świetnie komponuje się z bazylią. Makaron ugotować, odcedzić. Na patelni uprażyć pestki słonecznika, dodać posiekany drobno czosnek, łyżkę oliwy  z oliwek i smażyć chwilę. Ostrożnie wlać śmietanę, wsypać żółty ser oraz posiekaną drobno bazylię. Całość jeszcze chwilę dusić. Polać gotowym sosem ugotowany makaron. Smacznego! :)

PrintFriendly

Leave a Reply

Be the First to Comment!