Makaron z jarmużem w sosie bazyliowym

PrintFriendly

makaron z jarmużem
Po treningu porcja węglowodanów jest wręcz nieodzowna. Wspaniale jeśli dodatkowo uzupełnimy ją o białko, witaminy i tak cenne przeciwutleniacze. Makaron wcale nie musi być nudny :)
Przepis wraz ze zdjęciem został doceniony i zajął drugie miejsce w konkursie kulinarno-fotograficznym :)

Składniki:
pół paczki makaronu pełnoziarnistego
jarmuż (ok.100g)
4-5 pomidorów suszonych
łyżeczka ziaren słonecznika
pół kubeczka śmietany 12%
pół pęczka świeżej bazylii
ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Makaron i jarmuż gotujemy w osolonej wodzie, odsączamy gdy jarmuż będzie już miękki. Czosnek kroimy drobno, podsmażamy z pestkami słonecznika, zalewamy śmietaną, dodajemy drobno posiekaną bazylię oraz suszone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym sosem bazyliowym polewamy przygotowany makaron.

PrintFriendly

Leave a Reply

Be the First to Comment!