Kremowa zupa warzywna

PrintFriendly

zupa-warzywna_P1000758
Uwielbiam przygotowywać tę zupę, ponieważ jest naprawdę bogata w witaminy i błonnik, a jej przygotowanie nie jest trudne. Kluczem do powodzenia jest przygotowanie smacznego bulionu jako bazy. To lekka zupa, na którą swobodnie można sobie pozwolić przed biegiem (oczywiście z rozsądną przerwą – co najmniej godzinę przed treningiem).

Składniki na 1l wody:
2-3 średnie marchewki
2 małe pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
średnia cebula
ząbek czosnku
dwie łyżki posiekanej natki pietruszki
łyżka siekanego świeżego lub suszonego lubczyku
3 sztuki ziela angielskiego
2 liście laurowe
łyżka masła
ok. połowa niezbyt dużego brokuła
ok. połowa niezbyt dużego kalafiora
szczypta suszonej słodkiej papryki
sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:
Warzywa (poza brokułem i kalafiorem) myjemy, kroimy na mniejsze części oraz gotujemy w wodzie razem z przyprawami przez około 1,5h, aż powstanie intensywny wywar. Po tym czasie dodajemy kalafiora oraz brokuła i gotujemy aż będą miękkie. Wyjmujemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość dokładnie blendujemy. Podajemy jako dzienną porcję warzyw :)

 

PrintFriendly

Leave a Reply

Be the First to Comment!