Kremowa zupa dyniowa

PrintFriendly

zupa-dyniowa

Przygotowując posiłki warto korzystać z sezonowych warzyw – to najlepszy wybór, bo takie produkty są nie tylko świeże, ale też dużo tańsze. W sezonie jesiennym prym wiedzie dynia naszej rodzimej produkcji. Dynia to wspaniałe warzywo nadające się na zupy, placki, przetwory, dania słodkie i pikantne. Dziś proponuję pyszną dyniową zupę krem o słodko-pikantnym smaku.

Składniki:
ok. 0,5 kg świeżej dyni
1 marchew
1 pietruszka
1 duży ziemniak
kawałek pora
kawałek selera
ząbek czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
łyżka masła
łyżka śmietany
2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta papryki słodkiej
2 szklanki wody
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Warzywa obieramy, myjemy, kroimy drobno. Dynię wydrążamy, usuwając nasiona i również kroimy na niewielkie kawałki. Wszystkie warzywa wrzucamy do rondelka i dusimy na oleju rzepakowym aż zmiękną, dolewając nieco wody. Na koniec dodajemy posiekany ząbek czosnku. Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy do nich pozostałą część wody i gotujemy na wolnym ogniu, aż z łatwością będzie można rozgnieść je widelcem (ok. 20 minut). Do gotujących się warzyw dodajemy przyprawy: paprykę, imbir, sól i pieprz oraz masło. Gdy warzywa są już miękkie całość miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy łyżkę śmietany. Gotową zupę można ozdobić pestkami dyni.

PrintFriendly

Leave a Reply

Be the First to Comment!