Galaretka owocowa bez żelatyny

PrintFriendly

galaretka owocowa

Oto propozycja na prosty i szybki deser po treningu, który świetnie sprawdzi się w cieplejsze dni. To porcja witamin pochodzących z apetycznych owoców oraz białka i węglowodanów. Idealny wybór na lekką przekąskę.
Zamiast śmietany w przepisie można wykorzystać jogurt lub serek homogenizowany.

Składniki:
ok. pół szklanki mieszanki owoców czerwonych świeżych lub mrożonych (wiśnie, porzeczki, truskawki, maliny)
ok. pół szklanki wody
dwie łyżeczki cukru
kubeczek śmietany 18%
dwie łyżeczki agaru

Przygotowanie:
Owoce wrzucamy do rondelka, gotujemy na małym ogniu stopniowo dolewając wodę i mieszając, aż powstanie owocowa masa. Gdy owoce są już miękkie, dodajemy dwie łyżeczki agaru. Około 1/3 masy owocowej mieszamy ostrożnie ze śmietaną i wstawiamy do lodówki do stężenia. Pozostałą część owocowego musu pozostawiamy do przestygnięcia. Po stężeniu naszego śmietanowo-owocowego musu, polewamy go pozostałą częścią owocowej masy i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia.

PrintFriendly

Leave a Reply

Be the First to Comment!