Francuskie naleśniki crêpes z sosem pomarańczowym

PrintFriendly

francuskie naleśniki crepes
Pomarańcze stanowią cenne źródło witaminy C oraz mają zbawienny wpływ na nasze mięśnie – mniej będą nas one boleć po treningu. Dodatkowo herperidin, związek obecny w skórce pomarańczowej pomaga obniżyć cholesterol i ciśnienie krwi. Możemy spokojnie pozwolić sobie na lekkie francuskie naleśniki przed biegiem (pamiętajmy jednak, żeby odczekać godzinę zanim wyjdziemy na trening).

Składniki na ciasto:
150g mąki
200ml mleka
3 łyżki masła
łyżeczka cukru
1 jajko
skórka pomarańczowa do dekoracji
mielony twarożek

Składniki na sos pomarańczowy:
ok. 125ml wyciśniętego soku z pomarańczy
1-2 łyżki cukru trzcinowego
łyżeczka masła
odrobina skórki pomarańczowej

Przygotowanie:
Masło roztapiamy w rondelku z łyżeczką cukru. Mąkę przesiewamy, dodajemy do przestudzonego masła razem z pozostałymi składnikami ciasta, mieszamy dokładnie trzepaczką. Smażymy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju.

Wyciskamy sok z pomarańczy, podgrzewamy w rondelku z cukrem (wersja z dwoma łyżkami cukru daje naprawdę słodki sos) oraz startą skórką pomarańczową. Sos powinien gotować się kilkanaście minut na wolnym ogniu, następnie dodajemy masło i odstawiamy do przestudzenia – sos delikatnie stężeje.

Usmażone naleśniki smarujemy twarożkiem, zawijamy, polewamy sosem pomarańczowym i ozdabiamy skórką pomarańczową.

PrintFriendly

Leave a Reply

Be the First to Comment!