Domowy sok owocowo-warzywny

PrintFriendly

sok owocowo-warzywny
Składniki:
banan
marchew
jabłko
mango
gruszka
winogrona bezpestkowe (ok. 6 sztuk)
250g dyni
2 szklanki wody
kilka listków posiekanej bazylii

Przygotowanie:
Sok można przygotować w sokowirówce lub w blenderze. Warzywa oraz owoce myjemy, obieramy oraz kroimy na małe cząstki. Bazylię drobno szatkujemy. Jeśli macie sokowirówkę, sprawa jest prosta – wystarczy wszystkie owoce do niej wrzucić i wycisnąć sok. Problem może być tylko z bananem, którego lepiej dodać osobno po uprzednim zblendowaniu. Dla tych, którzy sokowirówki nie posiadają proponuję metodę alternatywną – wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, zalewamy małą ilością wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Gdy owoce i warzywa będą miękkie, całość bardzo dokładnie blendujemy. Dolewamy pozostałą część wody, mieszamy. Sok możemy przecedzić żeby był bardziej klarowny. Jeśli natomiast lubicie gęste soki, proces przecedzania można spokojnie pominąć.

PrintFriendly

Leave a Reply

Be the First to Comment!