Dlaczego warto jeść truskawki?

PrintFriendly

Sezon truskawkowy w pełni, na straganach rozstawianych nawet przy drogach i na ulicach pełno łubianek wypełnionych soczystymi czerwonymi owocami. Truskawki to znakomite owoce dla biegaczy – nie tylko wspaniale nawadniają ze względu na dużą zawartość wody, ale też stanowią źródło cennych wartości odżywczych. Mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Stanowią wspaniałe źródło witaminy C, która jest bardzo ważna dla biegaczy, gdyż bierze udział w procesach regeneracji mięśni. W truskawkach znajdziemy jej znacznie więcej niż w cytrusach i już 200g tych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.


.craig / Foter / CC BY-NC-ND

Owoce te mają działanie alkalizujące, przeciwgbrzybiczne i przeciwzapalne. Dzięki zawartości malutkich pesteczek są też cennym źródłem błonnika, dzięki czemu wspierają procesy trawienne. Nie trzeba też chyba zachwalać ich wspaniałego smaku i szerokiego wachlarza zastosowań kulinarnych. Spróbujcie chociażby na początek kilku prostych przepisów, które pojawiły się już na blogu:

http://bieganieodkuchni.pl/wloski-pucharek/
http://bieganieodkuchni.pl/budyn-jaglany-z-musem-truskawkowym/
http://bieganieodkuchni.pl/koktajl-truskawkowo-bananowy/

Pamiętajmy jednak, że niestety truskawki to jedne z owoców, wpisanych na tzw. brudną listę dwunastu warzyw i owoców, które łatwo gromadzą w sobie pestycydy. Dlatego, jeśli to tylko możliwe, wybierajcie owoce z pewnego źródła lub z gospodarstw ekologicznych. Ewentualnie szczęśliwcy posiadający balkon mogą pokusić się o hodowlę tych pysznych owoców w donicach – są dostępne specjalne odmiany truskawek pnących, które obficie owocują.

PrintFriendly
Wpis opublikowany w kategoriach . Dodaj do ulubionych link.

Leave a Reply

Be the First to Comment!