Cukinia zapiekana z kuskusem

PrintFriendly

Cukinia jest jednym z częściej wykorzystywanych w kuchni warzyw i trudno się temu dziwić – można ją przyrządzać na wiele sposobów, jest lekkostrawna, smaczna, i dobrze tolerowana przez większość osób. W dodatku przygotowanie potraw z cukinią zajmuje zwykle niewiele czasu, więc łatwo zmobilizować się do zrobienia zdrowego dania z tym warzywem. Dziś zachęcam do spróbowania wersji zapiekanej.

cukinia zapiekana z kuskusem

Składniki:
2 cukinie
3/4 szklanki kuskusu
mozarella w kulce
3 słodkie pomidory
suszone pomidory (ok. 4 sztuk)
mieszanka ziół śródziemnomorskich
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Pomidory kroimy i dusimy w rondelku, dodajemy kilka plastrów mozarelli, łyżeczkę koncentratu pomidorowego, suszone pomidory i wsypujemy kuskus. Dolewamy nieco wody i czekamy aż kuskus ją wchłonie i będzie miękki, a całość zgęstnieje. Doprawiamy ziołami (bazylią, oregano, rozmarynem, estragonem) oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Cukinie myjemy, wydrążamy. Przygotowany farsz mieszamy z wydrążonymi częściami cukinii, nakładamy na cukinie i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach około 20 minut (cukinie powinny być miękkie). Szybko, smacznie i zdrowo! :)

 

 

PrintFriendly

Leave a Reply

Be the First to Comment!