Budyń jaglany z musem truskawkowym

PrintFriendly

budyn-jaglany

Kasza jaglana jest lekkostrawna, a jednocześnie stanowi dobre źródło energii. Dobrze więc sprawdzi się jako śniadanie lub przekąska przed treningiem. Zawiera krzemionkę, która ma leczniczy wpływ na nasze stawy.

Składniki:

1/4 szklanki kaszy jaglanej
pół banana
4-5 mrożonych truskawek
łyżeczka masła
100 ml mleka migdałowego lub ryżowego
1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną dokładnie opłukać i ugotować w pół szklanki wody do miękkości (kasza powinna wchłonąć całą wodę). Następnie do kaszy dodać mleko, pokrojonego w drobne cząstki banana i łyżkę masła. Zagotować. Całość zblendować blenderem i jeszcze chwilę gotować aż budyń zgęstnieje.
W osobnym naczyniu zagotować truskawki z odrobiną wody i łyżeczką miodu. Zblendować i gotowym musem truskawkowym polać przygotowany budyń.

PrintFriendly

Leave a Reply

2 Comments on "Budyń jaglany z musem truskawkowym"


Guest
Ania
30/03/2015

Nie jestem fanką budyniu, kaszki czy zupy mlecznej, ale to zdjęcie jest tak obłędne, że mam ochotę to zjeść :)

Author

Dziękuję i zachęcam gorąco do spróbowania :)