Biegiem po zdrowie!

PrintFriendly

W okresie jesienno-zimowym znacznie łatwiej złapać infekcję – zmienna pogoda sprawia, że zdarza nam się zbytnio wychładzać lub przegrzewać organizm podczas wysiłku fizycznego, co sprawia że łatwiej się przeziębiamy. Ruch jest jednak jednym z lepszych sposobów na wzmocnienie odporności i na pewno nie powinniśmy z niego rezygnować niezależnie od pogody.

Jak zatem naturalnie wzmocnić organizm poprzez odpowiednie odżywianie? Szczególnie ważne w budowaniu odporności są witaminy A, C, E oraz białko, które wspomaga wytwarzanie przeciwciał w organizmie. W naszej diecie nie powinno więc zabraknąć produktów bogatych w te składniki, takich jak:  jajka, mleko, sery, pomidory, marchew, jabłka, kalafior, brokuły, orzechy, oleje roślinne i ziemniaki.

Postawmy również na produkty rozgrzewające – np. te z dodatkiem imbiru lub cynamonu. Korzystajmy też z ostrych przypraw, które doskonale pobudzają krążenie – chili, pieprz, imbir i czosnek doskonale rozgrzeją przemarznięte ciało. W naszej kuchni powinny w tym okresie królować czosnek, cebula i rodzime kiszonki.  Czosnek i cebula to naturalne antybiotyki, które pomogą nam w walce z infekcjami. W okresie jesienno-zimowym powinny znaleźć się w naszym jadłospisie każdego dnia. Pamiętajmy, że znacznie lepiej niż gorąca herbata, rozgrzeją nas… kasze (gryczana, jęczmienna lub jaglana). Pomocne okażą się kwasy omega-3, które odpowiadają za wzmożenie produkcji białych krwinek i pomagają zwalczać bakterie – znajdziemy je w pestkach dyni i słonecznika oraz rybach morskich. Pestki dyni i słonecznika to również doskonałe źródło cynku i miedzi, które również pozytywnie wpływają na naszą odporność. Korzystajmy z babcinych domowych sposobów – pijmy gorące mleko z miodem, czosnkiem i łyżką masła. Włączajmy do naszej diety przetwory mleczne z żywymi kulturami bakterii, które pobudzają białe ciałka krwi do większej aktywności.

Złote zasady wzmacniania odporności:
1. Ruszajmy się! Co najmniej 40 minut trzy razy w tygodniu. To doskonały sposób na wytworzenie w organizmie hormonów szczęścia, które chronią organizm przed osłabieniem i infekcjami.
2. Zrezygnujmy z niezdrowych używek – kawy, papierosów, alkoholu.  Hamują one wchłanianie witamin i składników odżywczych, odwadniają organizm i podnoszą ciśnienie.
3. Wysypiajmy się! Przynajmniej 8 godzi snu dziennie zapewni nam odpowiedni relaks organizmu. Aby łatwiej było nam zasnąć ostatni posiłek powinniśmy zjeść 2-3 godziny przed snem.
4. Zrezygnujmy z cukru, a zamiast tego przegryzajmy suszone owoce (śliwki, morele, żurawinę, figi, daktyle) – stanowią doskonałą zdrową alternatywę dla słodyczy, a także są bogatym źródłem mikro i makroelementów oraz błonnika.
5. Po treningu wypijmy gorącą herbatę z cytryną i miodem lub z sokiem z malin. Jeszcze lepiej jeśli zamiast zwykłej herbaty zdecydujemy się na napój imbirowy z miodem z cytryną – nic nie rozgrzewa lepiej niż taki aromatyczny napar!
6. Pamiętajmy o naturalnych antybiotykach i produktach antybakteryjnych – w naszym menu nie powinno zabraknąć czosnku, cebuli i miodu.
7. Nawadniajmy organizm również zimą – jednak nie w trakcie treningu, ale bezpośrednio przed lub po.

PrintFriendly
Wpis opublikowany w kategoriach . Dodaj do ulubionych link.

Leave a Reply

Be the First to Comment!